Meditació

MEDITACIÓ

meditació mataró
Meditación en Mataró
Mataró Mindfullness

Què significa meditar?

 

Meditar és l’art de prestar atenció a la realitat que ens envolta i de la qual en formem part. Per meditar cal obrir la ment i desprendre’ns dels pensaments que la ocupen compulsivament i que impedeixen que estigui atenta a l’aquí i ara. Per aprendre a fer-ho correctament ens cal una tècnica, el que s’anomena: suport de la meditació.

 

Què és la consciència?

 

La consciència és la part de la nostra ment que s’adona d’allò que succeeix. Quan més atenta és la consciència, més aprèn i s’allibera de condicionants la nostra ment.

La funció bàsica de la consciència rau en testimoniar i proporcionar informació a aquella part de la nostra ment que anomenem “jo” o “ego”. Però per a un mediador ultrapassa aquest fet, de manera que pot experimentar amb l’ajut de la meditació allò que és impersonal. El procés de transmissió de la consciència és el següent:

CONTACTE---SENSIBILITAT (SENSACIÓ)—PERCEPCIÓ (IMATGES)

 

Què és l’ego?

 

Anomenem “ego” a la identitat personal dins la qual compartimentem el nostre psiquisme conscient. Però, alhora, la introspecció i la meditació ens demostren que aquest ego està bàsica i fortament influït per tot allò que anomenem inconscient. L’ego, o el jo, pot ser la matriu de emocions negatives i patiments de tota mena, però en si mateix no té res de dolent, ja que també ens permet situar-nos dins el món i relacionar-nos adequadament. El problema de la ment rau en el fet que no sabem viure fora de la gàbia que suposa aquest ego, en som esclaus o presoners i desconeixem les possibilitats de la nostra ment fora del seu àmbit. La meditació ens ensenya a viure d’una altra forma, a estar dins o fora de l’ego com quan estem dins o fora de la nostra llar. És per això que meditar ens allibera la ment.

 

 

El pensament

 

El pensaments són conceptes, imatges i idees que transiten l’espai mental de forma arbitrària o capritxosa, alimentats per impulsos anímics i emocionals i ocupen així la consciència, de manera que substitueixen, condicionen i obstaculitzen l’atenció a la experiència directa d’aquest fet conscient amb la realitat.

El pensament funciona com un flux ininterromput mentre li prestem atenció, però es debilita i dissol quan deixem de fer-ho.

La capacitat més activa de la qual s’alimenta el pensament és sens dubte allò que anomenem ment reactiva. Aquesta capacitat dominant, té com a principal actiu la nostra identificació amb el objectes, idees i emocions i, per causes de les quals no en som prou conscients, ens impulsa de forma compulsiva a pensar, dir o fer coses que gairebé sempre generen patiment i desencís. Tot i així, quan una reacció és plenament conscient deixa de estar sotmesa a la ment reactiva. Aquest és un fet que experimentem i aprenem meditant.

 

Com detectar i enfrontar el desequilibri mental

 

1.Adonar-se que la nostra ment ha perdut l’equanimitat.

2.Veure el motiu pel qual hem perdut l’equilibri.

3.Observar aquest fet que hi descobrim, situant-lo davant nostre, a una certa distància, com si fos el pensament, l’emoció o el problema d’una altra persona.

4.Sentir que no som aquest problema, pensament o emoció, perquè hi estem al davant, perquè ens hi hem separat.

5.Respirar fondo, exhalar lentament i després observar la respiració natural sense forçar-la, tal i com és. De la mateixa forma que observem la realitat que ens produïa desequilibri, tal i com és. Si es tracta d’un problema, la solució arribarà abans i millor amb la ment oberta.

 

Pràctica

 

1. Contactar amb la realitat cabal i directa, aquí i ara. La postura i les sensacions que se’n deriven a tot el cos; la respiració natural i les sensacions que se’n deriven; la oïda, tot el que ens arriba com a so pur i el so de l’interior del propi cos.

 

2. Observar qualsevol pensament que hi aparegui; separar-se’n i veure’l a distància per analitzar-lo:

a) Quin pensament és?

b) Quin significat té?

c) D’on prové, quin és el seu origen?

d) El deixo anar; torno al suport. És el despreniment.

 

Centre de Ioga Marina

c/ Miquel Biada,72 08302 Mataró

Tf: 937513033 / 647261991 / 637966055 email: info@centreiogamataro.com